Pitypang szirup

Az egész úgy indult, hogy idén rendkívül sok pitypang nőtt a kertünkben, ahogy az a fotón is látszik, szó szerint pitypang-nagyhatalom lettünk... és szerettem volna, ha - a méheknek adott virágporgyűjtési lehetőség mellett - az értékes összetevőit valahogy hasznosíthatnám, ha már ekkora mennyiség termett belőle.

A levelét virágzás előtt jó gyűjteni pl. salátának, de arról már lekéstünk, a szárát viszont a növény kesernyés teje miatt nem túl jó ízzel ettük volna meg. Így maradt a virága. (Hogy melyik részét mikor, hogyan, és mire jó gyűjteni, arról Maria Treben-nél is találunk leírást.)

Egy pár napra meg is feledkeztem a pitypangról, mert elég sok dolgunk van így is a házzal a munkánk mellett, míg egy barátnőm át nem küldött egy linket a "pitypangmézről". Úgy felcsigázott a készítés gondolata, hogy jobban utánajártam, mi is ez - valójában nem méz, hanem szirup, de nagyon hasonlóak. Végül el is készítettem az alábbi oldal leírásának segítségével: Pitypangméz készítése házilag. A rövidített elkészítési útmutatót is ez alapján állítottam össze, így lesz, amit szó szerint fogok használni belőle. A végeredmény pedig? Egy nagyon különleges és finom ízvilágú gyógynövényszirup lett.   


Szükséges hozzávalók és eszközök:

1. pitypangvirág (a szára maradhat a "helyén", elég csak a fejét leszedni) - arányok: a virágfejekből egy 850 grammos joghurtos dobozt 1,5 x töltöttem meg.

2. víz - arányok: annyi vízre lesz szükség, amennyi a felhasznált virágfej mennyiségét jól ellepi. Mivel a virágfejek feljönnek a víz tetejére, így a felöntéskor javasolt visszanyomni őket. A víz mennyisége nagyjából 1 liter volt nálam.

3. cukor - arányok: A leszűrt lé mennyisége kereken 1 liter lett, amihez 1 kg 30 dkg cukrot adtam hozzá, és így lett sűrűbb, szirup állagú. Ha méz állagút szeretne valaki, akkor ennél többet is lehet hozzáadni, bár nekem az már túl édes lenne. A felhasznált cukor mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretnénk sűrűre főzni a leszűrt levet. Minél több cukor van benne, annál sűrűbb lesz. (Az ajánlott arány 1 kg/1 maroknyi virágfej, de ez elég szubjektív, így inkább a sűrűséget tartanám mércének.)

4. sűrű szövésű szűrő vagy ruhaanyag (pl. pelenka, géz). Itt először pelenkaanyagot akartam használni, de végül egy isteni szikra vitt arra, hogy az IKEA-s fröccsenésgátló tetőt használjam. Könnyebb használni, mert elég volt csak rátennem az edényre, amibe leszűrtem a virágok levét, és nem kellett pacsmagolni az anyaggal, a lé pedig mind egy cseppig pontosan az edényben landolt. Mondjuk a gyógynövényekhez inkább javasolt a természetes anyagok használata (pamut, vászon, géz, fa, stb.) a fém helyett, de ez most egy ilyen készítés volt. Talán nem sínylette meg nagyon a pitypang értékes anyaga.


Elkészítés (sporolok.blog.hu nyomán):

1. A virágfejeket borítsd ki az udvaron vagy az erkélyen, és terítsd ki egyenletesen, hogy a hangyák és más apró rovarok kimászhassanak belőle. Ez pár óra alatt meg szokott történni.

A virágokat nem mossuk meg! Ha megmosnánk őket, akkor a virágpor jelentős része is eltűnne a lefolyóban és nem cukorszirupot szeretnénk kapni végeredmény gyanánt, hanem értékes hatóanyagokkal dúsított szörpöt. 


2. A virágokat tedd egy főzőedénybe, majd engedj rá annyi csapvizet, hogy ellepje a pitypangokat.

Gyújts alá és forrald fel! Mikor már gyöngyözik a víz, maradj mellette, mert a felforralás a pitypangméz készítésének esetében annyit jelent, hogy amikor elkezd rendesen forrni, már el is kell, hogy zárd alatta a tűzet, de azonnal! Ekkor, a pitypang rendkívül kellemes, édeskés illata, a gőz, és az apró szárrészekből áradó tej kesernyés aromájú egyvelege borít majd be mindent, ami egészen komolyan igazi tavaszi érzést kölcsönöz.

3. A felforralt virágos vizet hagyd állni 24 órán keresztül, majd szűrd le a virágokat és alaposan nyomkodd vissza a lébe a bennük maradt virágport. A virágokat ezt követően már nem használjuk", kidobható a komposztra vagy csak a kert hátsó részére (vagy ha nincs ilyen természetesen hasznosítható közeged, ahol lebomlik, akkor a szemetesbe). A levet szűrd át még egyszer.

A tiszta, leszűrt folyadékot tedd a tűzhelyre és kis lángon forrald, miközben adagolod hozzá a cukrot. Lassú tűzön bepárolva, ha úgy bugyog, mint a sóska- vagy a spenótfőzelék, akkor jobb már nem is lehetne, elég lesz a cukorból.

4. Ezt követően hagyd kezelhető hőmérsékletűre kihűlni, csavarj bele ízlés szerint friss citromlevet (de magok nélkül), majd alapos keverés után kanalazd kristálytiszta befőttes üvegekbe.

Légmentesen lezárva akár két évig is eláll. A szirup a szürke, hideg reggeleken a napfény ízét adja a teának, vagy bárminek, amit ízesítesz vele.