Áfonyás muffin karácsonyi módra

fotó: saját
fotó: saját

Ez a muffin akármilyen alkalomra megfelelő, könnyű tésztájú és nagyon finom. A karácsonyi módot nálam a sütőforma és az alkalom adta. Nekem kicsit több muffin jött ki a receptből, mert a karácsonyi sütőformáim és a 12-es muffinsütőm kisebb méretű, mint a rendes muffin-méret.

Hozzávalók (kb. 12 db-hoz): 

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 20 dkg áfonya (lehet mirelit is)
  • 1 citrom
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 3 tk sütőpor
  • 1 csom. vaníliás cukor

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a reszelt citromhéjjal. 

Megmossuk és átválogatjuk a friss áfonyát - ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, ne hagyjuk felengedni, csak szórjuk be liszttel.

Egy edényben felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és a tejszínt, majd jól összedolgozzuk.

Ebbe a tojásos masszába adagoljuk a lisztes egyveleget, majd addig keverjük, míg egynemű tésztát nem kapunk, végül óvatosan beleforgatjuk az áfonyát.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sütőformát kikenjük egy kevés vajjal, vagy belehelyezzük a sütőpapírformákat.

A tésztát a formába töltjük, és 20-25 percig sütjük. Az elkészült muffinokat még 5 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, és melegen tálaljuk.


Forrás: Korpádi Péter - Patyi Árpád: Muffinok, 2006.